Voedings- en groenteweetjesGroenten zijn caloriearm, rijk aan vezels, mineralen en vitaminen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding. Bovendien geven de vezels na een maaltijd een voldaan gevoel, waardoor de drang naar tussendoortjes vermindert. 

Vooral hun unieke samenstelling, met een mix van diverse voedingsstoffen, zorgt ervoor dat groenten hun steentje bijdragen in de preventie van heel wat aandoeningen. Of bepaalde soorten meer bescherming bieden dan andere, kon nog niet worden vastgesteld.

Wel weet men dat voldoende variatie aangewezen is. Dat kan bijvoorbeeld door groenten af te wisselen op basis van hun kleur.

Constipatie tegengaan

Groenten spelen ook een belangrijke rol in de preventie van verstopping. Tijdens de spijsvertering zorgen hun vezels immers voor een versnelde en vlotte doorstroming in de dikke darm.

Ook andere vezelrijke voeding (bv. volkorenproducten), fruitvoldoende beweging en het drinken van minstens anderhalve liter water per dag helpen opstopping te voorkomen. Dit effect is evenwel minder uitgesproken bij patiënten met chronische constipatie. Voor hen is vaak een specifieke behandeling aangewezen.

Hart beschermen

Wie voldoende groenten eet, heeft ongeveer twintig procent minder kans op hart- en vaatziekten dan personen die te weinig groenten eten. Bij ouderen en andere risicopersonen ligt dit percentage zelfs nog hoger.

Het is niet duidelijk welke voedingsstoffen dit beschermende effect veroorzaken. Het wordt voorlopig toegeschreven aan de unieke mix van de diverse voedingsstoffen die in groenten aanwezig zijn. Overigens kan geen enkel chemisch voedingssupplement of vitamine deze bescherming bieden.

Kanker voorkomen

Minstens 300 gram groenten per dag zou ook de kans op sommige kankers met twintig tot dertig procent verminderen. Het preventieve effect is evenwel afhankelijk van het type kanker. Zo is het vastgesteld voor mond-, keel-, slokdarm- en maagkanker. Voor andere kankers (bv. borstkanker, prostaatkanker) is het onderzoek nog aan de gang.

Botten versterken

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat groenten ook de botten helpen te versterken. Samen met melkproducten en voldoende beweging zijn ze nuttig in de preventie van osteoporose of botontkalking.

 

 Tekst van Belgische verzekeringswebsite CM


Pastinaak  Deze veelzijdige groente bevat een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. Evenals een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Daardoor heeft deze groente zes interessante gezondheidsvoordelen! Klik hier voor een heerlijke pastinaak-mosterdsoep


Rammenas is een bijzonder effectieve knol. Deze zwarte winterrettich, zoals de Duitsers hem noemen, smaakt ook het scherpst. Hij helpt tegen galstenen, hoge cholesterol en is ook nog eens een krachtige antioxidant. Klik hier voor een heerlijk stoofpotje met rundvlees en rammanas


Aardpeer is bijzonder voedzaam en goed voor mensen met diabetes, het beval inuline, er komt geen moeilijk afbreekbare glucose vrij, inuline wordt helemaal niet verteerd als zetmeel, daarnaast bevatten ze ook biotine, calcium, silicium, ijzer en mineralen. De groente heeft ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping. Klik hier voor een heerlijke aardpeerpuree, wordt geserveerd met worteltjes en gehaktballetjes


Gember. Een recente studie uit 2015 heeft laten zien dat gember een hele positieve invloed heeft op het laten dalen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. [15]

Een onstabiele en hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je vetverbranding vertraagd waardoor buikvet verbranden niet of nauwelijks mogelijk is. Hierdoor kom je aan.

Gember bevat veel gezonde vitamines en mineralen. Bovendien weet je nu dat de werkzame     s toffen in gember heel heilzaam zijn.

Hierdoor ondersteunt gember allerlei processen in je lichaam, zoals je spijsvertering. En gember bestrijdt ook nog eens allerlei aandoeningen.

   Ik adviseer je wel om gember met mate te gebruiken, maar dat geldt eigenlijk voor alles.

 

En weet dat gember een natuurlijke bloedverdunner is. Overleg dus altijd met de huisarts als je bloedverdunners gebruikt en ook dagelijks gember wilt nemen.

 

Kortom, voeg voor een gezond en slank lichaam gerust gember toe aan je eetpatroon.

Ga hier naar een heerlijke immuniteitsbooster met gember en citroen (zie de onderkant van de pagina)